Spelen op de wedvluchten:
Door de krappe speelruimte achter de woning wordt het totaal weduwschap gespeeld. Het vlieghok van 5.80 mtr. is verdeeld in 3 afdelingen. De linkse afdeling wordt ingenomen door de weduwnaars. Het midden is bestemd voor de jonge duiven. De rechtse afdeling wordt bevolkt door 16 weduwduivinnen. Naast dit vlieghok staat nog een weduwduivinnen hokje van één meter diep en één meter vijftig lang. De grootte van de tuin laat niet toe om daar nog  een kweekhok te realiseren. Daarom is er een dakkapel op het dak van het huis geplaatst om daar gedeeltelijk een ruimte voor de kwekers te creëren.
De snelheidsvluchten hebben de voorkeur. Soms als het uitkomt, wordt de ééndaagse fond  - en vaak met succes -  ook gespeeld.

De jonge duiven worden op het schapje gespeeld. Gebouwde nestjes in zitschapjes en op de vloer willen nog wel eens motiverend werken. Zodoende zijn de resultaten zeer afhankelijk van het niet verspelen van de jonge doffer of de jonge duivin. Wanneer één van beide verspeeld wordt, is gelijk de motivatie verdwenen en blijven resultaten uit. De jongen worden wel verduisterd vanaf begin maart tot aan de langste dag. Vanaf 2008 worden ze na deze datum bijgelicht tot aan de laatste vlucht.

Constateren:
Al jaren constateert Kees zijn duiven met het electronische systeem "Mega System" van de fam. Basch uit Deil. Als de resultaten omhoog gaan, is het van het grootste belang, dat je op een uiterst betrouwbaar systeem kunt rekenen. Eén keer uitvallen kan betekenen, dat het hele seizoen naar de knoppen is. Dit systeem heeft het voordeel, dat het op softwarematig gebied elk jaar uptodate wordt gemaakt. Het systeem is door ervaren programmeurs vaak zijn tijd ver vooruit. Zelf onze duivenorganisatie heeft moeite om de
aangeleverde positieve vernieuwingen op de voet te kunnen blijven volgen. Tevens is het  een positief gegeven, dat de tussentijdse aangebrachte vernieuwingen de liefhebbers geen financiele nadelen brengt. Dit in tegenstellingen met andere systemen. Eén keer in de vijf jaar zal, indien nodig, nieuwe NPO-software moeten worden aangebracht. Hierin is het Mega systeem veruit de goedkoopste van Nederland.

Voersysteem tijdens vliegseizoen:
(Vernieuwd: 15 juni 2011).
Teveel voer is vergif voor de duiven. Dit las ik op een voerbus bij een andere liefhebber. Elke keer denken wij weer dat de duiven goed gevoerd moeten worden. Ook ik maak mij  hier wel eens schuldig aan. Kijk maar naar mijn informatie over het bijvoeren van brouwgerst.
Het bijvoeren leerde mij, dat de prestaties achter bleven bij de vluchten waar geen gerst werd bijgevoerd. Vandaar dat ik er mee gestopt ben. Ook dit jaar heb ik een zwaarder voersysteem uitgeprobeerd. In een reportage van Alwin Petrie las ik dat hij zijn duiven 60 gram per dag gaf. Speciaal voor de zwaardere vluchten , maar ook het trainen bij huis zou dit een uitkomst zijn. Bij mij gingen de prestaties achteruit. Dit gaf stof tot nadenken. Hoe voerde ik b.v. in 2007 toen het een glorieus jaar werd?  Hierbij mijn voersysteem van toen en ook nu weer doorgevoerd.

              
Zaterdag de dag van thuiskomst:   Voldoende Superstar van Versele Laga ( voor de doffer en zijn duivinnen plusminus 60 gram in de broedbak in een potje) aangelengd met Powerplay van Isostar en Entrodex van Jaap Koehoorn. Vochtig gemaakt met Karvan Cevitam (bosvruchten). Ik probeer mijn duiven zo snel mogelijk weer op krachten te laten komen.
              
Zondagmorgen:    Plusminus 15 gram Gerry Plus, ook weer aangelengd met Powerplay en Entrodex. In het water heb ik elke dag Kruiden Elixer van Jan Smit. 1 dopje op 10 liter water. Dus een heel klein beetje op 1 ½ liter water.
              
Zondagavond, maandagmorgen, maandagavond, dinsdagmorgen, dinsdagavond, woensdagmorgen:   Plusminus 15 gram Gerry Plus. In het water heb ik Knoflooksnippers.
              Woensdagavond:    50% Gerry Plus en 50% Superstar Plus van Versele Laga. Plusminus 18 gram per duif, vermengd met biergist. Aangevuld met  1 afgestreken theelepel Snoepzaad met hennep; verhouding 5 kilo snoep tegen 2 kilo hennep; 2 pinda’s per duif.
              Donderdagmorgen:    30 gram Superstar Plus. Geen snoep en pinda’s.
              Donderdagavond:      30 gram Superstar Plus. Als het goed is laten ze hier wat van staan.
tevens 1 afgestreken theelepel snoep met hennep met 3 pinda’s per duif. Op donderdag heb ik Lugol (jodiumpreparaat) met 2 eetlepels Druivensuiker in het water.
              Vrijdagmorgen:   30 gram Superstar Plus bijvullen. 1 afgestreken theelepel Snoep met hennep en 3 pinda’s per duif. In het water, alleen ’s morgens tot 12 uur , Carbosol van Jaap Koehoorn.
Om 12 uur al het nog overgebleven voer in de potjes verwijderen. Om plusminus 15.00 uur 1 volle theelepel snoep met hennep en 4 pinda’s. vanaf 12 uur schoon water. Het snoep in de middag is bedoeld om de duiven vlak voor het inkorven nog te laten drinken.

              Wordt er op donderdag ingekorfd, dan alles 1 dag naar voren.

Op dinsdag geef ik mijn duiven Multy Mix van de Patagoon. Hier zijn ze dol op. Ze laten er hun graan voor staan. Ik geef dit alleen dinsdag. Volgens mij zitten er veel zouten in. Gevolg meer drinken en lossere mest.
Tevens op zondag, maandag en dinsdag 1 theelepel - niet afgestreken, maar wat erop blijft liggen bij het uitscheppen -  gedroogde knoflooksnippers in het drinkwater (1 ltr.) gaan geven.  (Knoflook Granulaat Fijn van de fa. Agrapharm uit Drunen.) De emmertjes van 2,5 kg is bedoeld voor paarden, maar ook te gebruiken voor onze postduiven. De dosering heb ik wel aangepast. Niks geen gesmeer meer met lookolie, knoflookbollen en verhoudingsgewijs nog goedkoop ook !!!.
Eind 2015 een nieuwe emmer met een inhoud van 2kg. besteld bij Brandhof Diervoeders (J. van Doorn); website http://www.brandhof.info zoeken naar  040899. op de foto staat nog vermeld een emmertje van 2.5 kg; inmiddels nieuwe verpakking met een inhoud van 2 kg. Advies Bel de firma even voor evt. nadere informatie.

Knoflook bevat: alliïne een aminozuur, waaruit nadat men er op drukt allicine vrijkomt, een zwavelachtige stof die "het paard"  via de luchtwegen en huid weer verlaat.

Verder bevat knoflook: aloëne, lecithine, calcium, kalium, magnesium, selenium en de vitamine A, B en C.
Knoflook zuivert de bloedsomloop van o.a. onze duiven.
Elke dag geef ik ze een handvol nieuw grit met roodsteen. (2 merken - Ostrea en Beyers - door elkaar gemengd). Oude verwijderen.
Met deze methode vlieg ik op de vitesse, midfond en trouwens ook op de eendaagse fond, in mijn ogen voor mijn duiven de beste methode om resultaten te halen. De uitslagen leveren het bewijs.
De weduwnaars krijgen drie weken voor aanvang van het vliegseizoen een dikke laag grove beukensnippers op de vloer. Het klimaat op het hok wordt hierdoor droger.
Inmiddels vervangen door pvc roosters op de vloer.


Ik hoop dat men wat met deze informatie kunt doen. Let wel, het is niet het evangelie. Ook andere voermethoden (bv. Volle bak) geven bij andere liefhebbers goede resultaten.
In het begin van de week vliegen mijn duiven nooit zolang bij huis. De Weduwnaars 20 minuten tot een half uur. De weduwduivinnen vliegen een half uur tot drie kwartier. Naarmate de week vordert gaan ze langer vliegen. Aan het eind van de week, donderdag en vrijdag moet blijken of je het goed hebt gedaan.

Medisch:
Alle duiven  krijgen jaarlijks de verplichte enting tegen de paramyovirusinfectie. De jonge duiven worden geënt tegen de pokken via het bekende kwastje. (thans Poxvac K uit Polen)
Op de eerste ronde eieren krijgen de oude duiven een geelkuur 10% Ronidazole van 7 dagen. Tegen ongedierte worden de hokken ruim voor het vliegseizoen bespoten met een  insecticide vloeistof.
Eénmaal in de vier weken wordt een geelpil van Nanne Wolf opgestoken. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt een hele week 's morgens SA (ontsmettingspoeder) over het voer gegeven om nog evt. aanwezige bacteriën te lijf te gaan en schoon aan het vliegseizoen te kunnen beginnen. Deze kuur wordt na het vliegseizoen herhaald.  In de winter wordt niets gegeven. (Systeem Martin van Zon uit St. Oedenrode)

Hokinstallatie:
Meerdere jaren is erover gedaan om een zo'n goed mogelijk klimaat op de hokken te creëren. Uiteindelijk is de gehele dakconstructie onder de pannen  bij de weduwnaars dichtgemaakt. Een mechanische afzuiging is aangelegd. Na veel uitproberen (eerst de installatie de gehele dag laten draaien, toen alleen overdag, vervolgens via het gebruik van thermostaten uitgekomen op 2 maal per uur vijf tot tien minuten van 's morgens acht uur tot 's avonds negen uur; 's nachts staat de installatie uit ). Aan de voorzijde zijn de ramen bij de weduwnaars dichtgemaakt. Ter compensatie zijn lichtdoorlatende golfplaten aan de voorzijde in het dak geplaatst. Tussen de dakdragers zijn plexiglasplaatjes voor isolatie, ter voorkoming van te grote hitte, aangebracht. In het voorfront is er per afdeling aan de bovenzijde windbreekgaas ter grootte van 40 bij 100 cm aangebracht. Deze veranderingen hebben geleid tot  een droger hok en (zeer) goede vliegresultaten.
Bij de jongen-afdeling is aan de voorzijde het glas uit lange raam en het glas van de deur verwijderd en vervangen door windbreekgaas om meer zuurstof in het hok toe te laten.


het spel, het constateren, de dagelijkse verzorging, het medische plaatje en de hokinstallatie.